GUIDE TILL ANATOMISKA PLANSCHERHos oss på eAnatomi hittar du riktigt många anatomiska planscher. Vårt sortiment innehåller olika storlekar, kvalitet, illustrationer och inte minst nomenklatur/språk. 

Muskelsystemet 

När vi tänker på anatomiska planscher är det för de flesta en översikt över muskelsystemet som dyker upp i huvudet. Det finns otroligt många olika muskelplanscher, men vi på eAnatomi har valt ut de, enligt oss, två bästa planscherna och det är främst dem vi säljer. De är pedagogiska och innehåller både de ytliga och djupa muskellagren. Vi går igenom dessa mer i detalj nedanför. Utöver dessa två etablerade muskelplanscher säljer vi nu också vår helt egenutvecklade plansch som vi kallar ”den ultimata anatomiplanschen”. Även detta berättar vi mer om den snart.

The muscular system
En klassiker indenfor muskelplakaterne

Detta är en amerikanskproducerad muskelplansch som visar den ”ikoniska” mannen med knutna händerPlanschen känns igen av många från filmscener på läkarkontor och från de många behandlare som har planschen hängande på sitt rum. Planschen innehåller: 
-      Muskelsystemet i helhet illustrerat med hjälp av två helkroppsfigurer visade framifrån och bakifrån. Ena sidan är dissekerad. 
-      Den bakre bukväggen, en fot och en hand illustrerade individuellt för att visa fler detaljer
-      Engelsk text
Vi tycker om denna muskelplansch tack vare dess illustrationer som är detaljerade och ikoniska. Planschen finns i fem olika utgåvor: 
-       Pappersutgåva 51x66 cm 
-       Laminerad utgåva med tillhörande svarta avtagbara lister 51x66 cm 
-       Tjock plastutgåva 51x66 cm med två metallringar
-       3D-plast, där illustrationerna är tryckta på plast med konturer i djupet 45x68,5 cm. 

-       Till sist en riktigt fin jätteversion med måtten 100x150 cm med metallringar. 

Språk och nomenklatur

Engelska muskelplanscher som ”The muscular system” är med engelsk text. Till skillnad från vad många tror skiljer sig engelsk anatomisk nomenklatur ganska mycket från ren latin. Till exempel kallas m. deltoideus (latin) för deltoid muscle på de engelska planscherna. Även om namnen liknar varandra kan det skapa förvirring för studenten – det är mer än nog att lära sig kroppens anatomi på bara ett språk! Önskar man en plansch med ren latin kan man välja den tyskproducerade som vi berättar om nedanför (endast överskriften är på tyska), där m. deltoideus skrivs som just m. deltoideus. På eAnatomis egna plansch, ”den ultimata anatomiplanschen”, används dansk/latin nomenklatur. Det är dessa två språk som används i de danska läroböckerna inom området och man kan alltså därför vara säker på att undgå språklig förvirring. Läs mer om vår plansch längre ned i detta inlägget. 

Der muskelsystem des Menschen
Muskelsystem des Menschen

En annan klassiker inom muskelplanscher är "Der muskelsystem des Menschen". Planschen tillverkas av ett mindre tryckeri i Tyskland och har funnits på marknaden i många år. Stilen är äldre och har ett mer ”vintage” uttryck än den amerikanska planschen. Dessutom är illustrationerna mindre detaljerade vilket många tycker är en fördel, då de muskler som de flesta letar efter visas utan för många andra störande element. Planschen innehller följande: 
-       En stor manlig figur visad framifrån och bakifrån med djupa muskler på en sida av kroppen och ytliga på den andra. 
-       En förstorad hand och fotsula 
-       Ren latinsk nomenklatur 
Planschen används ofta av massörer och andre behandlare, som har användning för en lätt översikt. Den finns i följande versioner: 
-       Pappersplansch i 50x70 cm, varunummer: PO04P
-       Laminerad plansch med monterade svarta metallister 50x70 cm, varunummer: PO04LAM
-       Laminerad plansch med monterade svarta metallister 70x100 cm, varunummer: TA04LAM 
-       En engelsk version om det föredras: Laminerad plansch med monterade svarta metallister 70x100 cm varunummer: CH04LAM

Den ultimata anatomiplanscen

Planschen ”Rörelseapparatens anatomi” skiljer sig från de ovanstående beskrivna eftersom den innehåller hela rörelseapparatens anatomi bortsett från blodkärl och nerver. Den fungerar därför som en slags atlas i överblicksform, där man kan hitta namn, kategori och placering på i stort sett allt som har med ben, muskler, leder och ledband att göra. Planschen illustrerar inga muskler, utan markerar i stället deras ursprung och fäste. Nomenklaturen är svenska och latin. Då planschen har arbetats fram i Danmark är grupperingen av musklerna organiserad på samma sätt som den danska litteraturen som har skrivits inom området. Planschen har utvecklats under många år tillsammans med läkarstudenter och har korrekturlästs av experter inom området. Den utstrålar seriositet och professionalitet och vi rekommenderar den till alla som önskar korrekthet och ett heltäckande överblick över rörelseapparaten. Planschen innehåller: 
-       Ben och benutskott
-       Muskler inkl. ursprung och fäste
-       Leder och viktiga ligament

-       Svensk/latin nomenklatur

Den ultimative anatomiplakat

Serienummer, kvalitet och storlekar

Våra anatomiska planscher finns i flera olika serier med olika kvalitet och storlek och vi skulle vilja ge er en liten överblick över hur vi har organiserat serierna på vår hemsida www.eanatomi.se

-      TA04LAM står för 70x100 cm i storlek (TA) samt tysk/latin, planschnummer (04) och LAM står för laminerad med svarta metallister
-      O04LAM står för 70x100 cm i storlek (PO) samt tysk/latin, planschnummer (04) och LAM står för laminerad med svarta metallister
-      781587790362 eller 90362 står för amerikanska planscher i storleken 51x66 cm. Planscherna i denna storleken finns i olika kvalitet; papper, laminerat med svarta plastlister, tjock plastprint, 3D-tryck och jätteplanscher. I beskrivningen av planschen på vår hemsida står vilken kvalitet planschen är tillverkad i. 
-      AL100 innebär planscher printade på vit plast med med måtten 70x100 cm. Planscherna har ofta tre språk; tyska, engelska och latin. 
-      AL510 innebär laminerade planscher med måtten 50x70 cm med tillhörande svarta plastlister. Vissa planscher är också tillverkade i papper och serienumret/varunumret avslutas då med bokstaven P (Al510P). 

Övriga varunummer betyder individuella eller speciella planscher som inte är del av en större serie. 

Kommentarer

Populära inlägg