PLANSCHEN SOM TOG TRE ÅR ATT UTVECKLA
Det krävs ryggrad (hehe) at utveckla Danmarks, och snart även Sveriges, bästa anatomiplansch! Planschen är eAnatomis stolthet och kallas EA1. Den är det ultimata verktyget för alla som studerar, jobbar med eller intresserar sig för kroppens anatomi.
![]() |
En del av den färdig planschen (på danska) |
Idén om att utveckla den bästa anatomiplanschen på marknaden uppstod faktiskt redan då eAnatomis lager blev översvämmat vid ett oväder år 2011. Det gav oss en anledning att börja om från början med ett helt nytt projekt: en plansch som skulle innehålla alla detaljer om rörelseapparaten med dans-latin nomenklatur (och nu, 7 år senare, även svensk-latin!) nomenklatur. Samtidigt skulle den vara fin att se på. Planen var från början att en tecknare skulle måla alla musklers ursprung och häftpunkter på ett fysiskt skelett, som sedan skulle vara fotomodell till själva planschen. Efter att ha provat detta var vi tvungna att erkänna att vi hade behov för anatomisk experthjälp för att försäkra oss om att vi fick till den detaljrikedom och kvalitet som vi så gärna ville uppnå.
Utvecklingen gick därför inte igång på allvar förrän år 2013, när vi fick Nicolai, en riktig anatomiexpert med unik pedagogisk insikt, med i projektet. En man som med glädje tog på sig uppgiften att dyka ned i alla små detaljer och som kunde anatomin utan och innan. Nicolai finkammade den danska anatomilitteraturen och fick i ordning skelettet till en photo shoot. Med hjälp av en fotograf på Frederiksberg blev skelettet fotograferat från topp till lilltå och arbetet med själva planschen kunde börja.
![]() |
Ägaren av eAnatomi, Christian Birksø, står med kraniet redo att sätta ihop det med resten av skelettet innan photoshoot. |
![]() |
En av många gånger hos fotografen på Frederiksberg i Köpenhamn |
Illustrationerna på planschen är dock inte direkt foton, utan de är handmålade av en illustratör som har målat av de foton som har tagits av skelettet. Detta beslutade efter att vi insåg att fotografierna inte kunde uppnå samma precision och höga detaljnivå som vi strävade efter.
Lanseringen gjordes mot slutet av 2017, då planschen äntligen var färdig för att gå i tryck och komma ut på marknaden till försäljning. Innan dess hade vi fått diverse kloka människor att ta en titt på planschen. Bland annat har professor Jørgen Olsen, som är kursledare för Köpenhamns Universitets läkarlinjes anatomikurs, tittat igenom och komplimenterat planschen.
Vi är superstolta över resultatet, som kan ses nedanför. Nu försöker vi sprida budskapet om detta fantastiska redskap, eftersom vi själva tycker att den har blivit både fin att se på och väldigt pedagogisk att använda.
![]() |
Det färdiga resultatet |
Användarnas kommentarer Efter ett halvår på den danska marknaden har vi samlat upplevelser och kommentarer om planschen för att ta till oss både ris och ros och på så sätt bli ännu bättre på det vi gör. Vi frågade både våra kunder och en grupp medicinstuderande vad de tycker om planschen.
”Just denna plansch kom utan tvekan i rättan tid för min pojkvän, som i februari började sitt liv som fysioterapistudent. Idag använder han den flitigt så fort anatomi står på pluggschemat. Dessutom är den ofta ett samtalsämne när vi sitter i sängen och förundras över människans yttre och inre.”
- Anna
”Utöver att vara ett bra redskap för någon som arbetar med anatomi är planschen ett användbart verktyg för patienter för att de ska få en inblick i vilka strukturer, muskler, fästen m.m. som vi sitter och pratar om vid en konsultation.”
- Anne-Marie, fysioterapeut
”Med många anatomiplanscher känns det som att de har gjort det fint för att det ska vara illustrativt, men utan att det är anatomiskt korrekt. När man ser sådana fel, så kan man aldrig lita helt på vad som står på resten av planschen. Här behöver man inte tvivla på korrektheten.
- Mille, medicinstudent
Vi hoppas att du tycker att anatomi är lika kul som vi! Om du tror att planschen skulle passa dig så kan du köpa den här.
Kommentarer
Skicka en kommentar